niedziela, 16 lutego 2014

Bitki z szynki wieprzowej w ostrym sosie z mascarpone



6 plastrów szynki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili ( ilość wg własnych upodobań)
przyprawa do szaszłyków lub gyrosa
sól, pieprz
2 łyżki mascarpone
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki mąki
1 - 1,5 szkl. wody
1 listek laurowy
1/2 szkl. groszek mrożony
6 pieczarek
1 mała marchewka

Plastry szynki rozbić tłuczkiem. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Panierować w mące. Bitki smażyć na złoto na oleju. Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Wymieszać z mięsem i krótko podsmażyć.  Doprawić przyprawą do gyrosa, ewentualnie solą i pieprzem. Dodać pokrojoną marchew i pieczarki, listek laurowy. Wlać wodę. Dusić pod przykryciem ok. 20 min. na małym gazie. Pod koniec dodać groszek. Doprawić serkiem mascarpone. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Danie pasuje też w zestawieniu z pieczywem. Jest bardzo ostre, ale smakowite. Spróbujcie :)

3 komentarze:

  1. Mięso w sosie z mascarpone - brzmi pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie składniki, które lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie,jest przepyszne! Polecam!

    OdpowiedzUsuń