sobota, 15 lutego 2014

Ciasto z jabłkami i Reguła Pięciu Przemian





Muszę się przyznać... od kilku miesięcy "zaczytuję się" pewną publikacją o dietetyce w medycynie chińskiej... Poznaję naturę produktów, zasady łączenia składników i ich wpływ na organizm człowieka. Książka mówi o cudownej zdolności człowieka do instynktownego doboru produktów spożywczych... mówi też o utracie tej umiejetnosci przez większość ludzi żyjących w obecnych warunkach. Żądanie ciągłego dostarczania cukru, zmniejszenie wrażliwości smakowej na ilość soli w diecie, szukanie smaków rafinowanych i konserwantów w żywności jest po prostu przerażające... Brak wiedzy na temat żywienia zrównoważonego jest zauważalny nawet u dietetyków. Zwracanie uwagi na ilość kalorii, indeks glikemiczny, ilość białka czy cukru, tluszczu... to nie wszystko. Zgubne i ogłupiające sa różne modne na diety, często przeniesione z innych warunków klimatycznych i oparte na obcych produktach. Organizm człowieka potrzebuje pokarmu, który zaspokoi nie tylko potrzeby tzw. biologiczne. Pokarm ma budować równowagę ciała. Pokarm, który jemy powinien być sezonowy i dostosowany do strefy klimatycznej i pory roku. Czy wiecie, że każdy produkt ma swoją naturę i energię? Są produkty zimne i ciepłe. Są produkty zakwasząjace i neutralne. Są smaki kwaśne, słone, gorzkie, słodkie i ostre. Jeśli chcemy zachować zdrowie, powinniśmy w każdej potrawie uwzglednić te 5 smaków. Tak przygotowane potrawy są zdrowe. Nie musimy rezygnować z żadnych potraw. Mozemy więc jeść wszystkie produkty, oczywiscie zachowując umiar :) I taka dieta mi sie podoba!!! O zasadach zdrowego łączenia składników i umiejetności gotowania wspaniale pisze Anna Ciesielska w ksiązce Filozofia zdrowia. W publikacji są też przepisy na różne potrawy. Ja dzisiaj upiekłam fantastyczne ciasto jabłkowe. proste, zdrowe i pyszne :) Przepis jest poniżej. Jabłka obrałam i wydrążyłam środki. Do wnętrza kazdego jabłka włozyłam kilka łyżeczek powidel borówkowych. Piekłam w 180oC przez 1godzinę 10 min. Podaję oznaczenie do przepisu:
k - smak kwaśny
g - smak gorzki
sł - smak słodki
o - smak ostry
sn - smak słony


 

2 komentarze:

  1. Jak pięknie się prezentuje :) !

    Ps. To wspaniałe, że przekazujesz 1% na zwierzaczki. Wierzę głęboko w to, że każdy procent 'coś' zdziała ! Każdy procent to mała cegiełka :)

    OdpowiedzUsuń