niedziela, 16 lutego 2014

Fenkuł w zupie idealnie kremowej



Fenkuł, czyli koper włoski. Jest dostepny w sprzedaży jako twarde, jasne, bulwiaste klącze z zieloną czuprynką drobnych listków. Ma zapach anyżu. Jest smaczny i zdrowy. A do tego niskokaloryczny :) Fenkuł zawiera wapń, potas, magnez, oraz dużo witaminy C i B1, kwas foliowy i błonnik. Fenkuł oczyszcza organizm i neutralizuje wolne rodniki, przez co zapobiega chorobom nowotworowym. Olejki aromatyczne zawarte w tej roslinie korzystnie wpływają na prace żołądka i jelit. Regulują trawienie i leczą z dolegliwości ( np. niestrawność, kolki jelitowe ). Koper włoski można spożywać na surowo w surówkach i sałatkach, oraz w postaci gotowanej. Nadaje potrawom delikatnosci i ekspresji :) Warto go zaprosić do kuchni, zwłaszcza na wiosnę :) 

1 fenkuł z zielonymi listkami
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek pora ( część biała)
2 ziemniaki
1 łyżka masła
2 szkl. wody
2-3 łyżki mascarpone
sól, pieprz
kieliszek białego wina ( ok 50g)

Fenkuł pokroić w plastry (listki zostawić do dekoracji). Warzywa pokroić w kostkę lub dowolnie. W rondlu rozgrzać masło. Podsmażyć fenkuł i włoszczyznę. Wlać wodę. Ugotować do miękkości. Zmiksować. Dodać wino i mascarpone. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Zupę podawać w małych miseczkach, udekorowaną zielonymi gałązkami kopru. Smacznego !  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz