sobota, 15 lutego 2014

Roszponka w pysznej sałatce. Grzanki czosnkowe



Roszponka znana jest pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Roszponka jest to roślina o wydłużonych liściach, tworzących małą rozetkę. Jest rośliną całoroczną, jednak czas zbioru przypada na wiosnę i jesień. Należy do rodziny kozłkowatych i zwykle mylona jest z sałatą. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego Europy, północnej Afryki i Azji Mniejszej. Jej uprawę na dużą skalę rozpoczęto w XX wieku. W sieciach handlowych i na bazarach możemy spotkać dwie odmiany roszponki: jedna ma podłużne listki o jasnozielonym kolorze, druga bardzo drobne listki o ciemnozielonym zabarwieniu. Im roślina posiada mniejsze listki i bardziej zielone tym jest bardziej aromatyczna. Występująca w naturze dzika roszponka jest zagrożona wymarciem.
Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak. Dzięki zawartych w niej olejkom eterycznym działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy. Ma również działanie uspokajające. Z jej liści przyrządza się przede wszystkim sałatki. Roszponka znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat. Możemy nią również dekorować potrawy oraz zupy. Spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych. Zawiera dużo żelaza (potrzebnego w stanach osłabienia, kobietom w ciąży), potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się - jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kcal) oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru, ponieważ jest niskoglikemiczna.

 



1 op.roszponki
4 mandarynki
1/2 szkl. orzeszków ziemnych solonych
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 mała bagietka
na sos: oliwa, sok z cytryny, miód ( po 2 łyżki)
sól, pieprz

Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Orzeszki podprażyć na patelni na oleju. Zdjąć na talerz i zostawić do wystudzenia. Na patelnię włożyć pokrojony czosnek. Bagietkę pokroić w ukośne kromki. Położyć na patelni i zrumienić z obu stron.
W miseczce połączyć składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatę roszponkę ułożyć na pólmisku. Dodać mandarynki. Posypać prażonymi orzeszkami. Polać sosem. podawać z gorącymi grzankami czosnkowymi i kieliszkiem białego wina. Smacznego.



1 komentarz: