niedziela, 2 lutego 2014

Sernik cytrynowy z kratką



Moje ulubione ciasto? Ostatnio jest nim sernik. Piekę go często, a przy okazji testuję wszystkie dostepne na rynku twarogi sernikowe. Moimi uwagami na ten temat dzielę się w poście Jaki twaróg wybrać na sernik. Zapraszam do przeczytania i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami. Czy używacie produktów, nie czytając etykiet? Czy kierujecie się jakością czy tylko ceną?  Czy uważacie, że to co smaczne jest jednoczesnie dobre? Jeśli chodzi o mnie, to zawsze sprawdzam co producent umieścił w opakowaniu.


Na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
2 żółtka
20 dag. masła ( 1 kostka)
1/2 szkl. cukru
4-6 łyżek kwaśnej gęstej smietany
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 kg. twarogu mielonego ( tym razem użyłam Pilos)
3/4 szkl. cukru
2 łyżki masła
4 jaja i 2 białka ( pozostałe od ciasta)
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
100g. kandyzowanej skórki z cytryny
3 łyżki mączki ziemniaczanej
Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski i łączę. Zagniatam gładkie, jednolite ciasto. Wkładam do lodowki, żeby się schłodziło. Przygotowuję masę serową: Oddzielam białka od żółtek. Białka (plus 2 pozostałe od ciasta) ubijam z odrobina soli na sztywno. Żółtka ucieram z cukrem na kogel mogel. Dodaję masło. Rozcieram razem. Teraz dodaję stopniowo twaróg i mąkę ziemniaczaną i dalej ucieram. Wlewam sok z cytryny i dodaję skórki kandyzowane. Mieszam. Na koniec dodaje pianę i mieszam łyżką bardzo delikatnie. Masa serowa jest delikatna i puszysta. Ciasto wyjmuję z lodowki. 1/4 część ciasta zostawiam na kratkę. Ciastem wylepiam dno blachy.  Obcinam nadmiar ciasta i dodaje go do części przeznaczonej na dekorację. Blat podsypuję mąką. Wałkuję ciasto na cienki placek. Za pomoca radełka tnę go na paski szer. ok 0,7 cm. Na ciasto wylewam masę serową. Wyrównuje wierzch. Dekoruję paskami ciasta, układając go w szachownicę. Pieczenie ok. 1godz. 20 min. w 180oC. Po upieczeniu zostawiam sernik w wyłączonym piekarniku. dzięki temu nie opadnie. Jest to idealny przysmak do niedzielnej kawy. Smacznego.



1 komentarz:

  1. Piękny !
    Nie robiłam jeszcze ze kandyzowaną skórką z cytryny .Muszę spróbowac .
    Często używam tego sera ,z lenistwa ,kiedy nie chce mi się wyciągac maszynki i mielic ser .Mimo wszystko to duża wygoda

    OdpowiedzUsuń