niedziela, 9 lutego 2014

Szybkie bułeczki ziołowe



Przepis jest bardzo prosty, a bułeczki przepyszne :) Idealne na śniadanie w słoneczny, piękny dzień :)

2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. ciepłego mleka
1/2 kostki drożdży ( ok. 25 g)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka ziół suszonych - rozmaryn
mąka do podsypania
1 żółtko roztrzepane z wodą do posmarowania bułeczek

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Zrobić wgłębienie, w które wbić jajko. Zrobić rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Dodać roztopione masło. Dodać do miski. Wsypać suszone zioła. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Potem zagnieść ciasto ręką posmarowaną małą ilością oliwy. Uformować kulę i włożyć do miski. Oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Zostawić na ok 40 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąc na blat oprószony mąką. Zagnieść delikatnie. Podzielić na 16 porcji ( bułeczki będą wielkosci mandarynek). Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce ( można użyć papieru do pieczenia). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Posmarować żółtkiem. Piec ok 25 min w temp. 180oC. Smacznego 



Do bułeczek zrobiłam dip z twarożku wiejskiego, pomidora, czosnku i gałązek rozmarynu. Wszystkie składniki zblendowałam. Doprawiłam solą, pieprzem.






2 komentarze: