poniedziałek, 10 marca 2014

Babeczki czekoladowe ( bez czekolady) z cukinią . Zdrowe i pyszne!

 
 
 
We śnie stoję z Wami przy półkach sklepowych... Wybieramy zdrowe produkty :) Pakujemy do koszy... :) Bierzemy to... i tamto... Wszystkiego nam mało... Rozmawiamy i śmiejemy się... wokół gromadzą się inni ludzie. Słuchają i też włączaja się do rozmowy. Z półek znika wszystko w szybkim tempie. I gdy siegam po kolejny woreczek  quinoa... okazuje się, że już nie ma.... :0
Tak, jak mówiłam, nie musicie z niczego rezygnować... Trzeba tylko umieć znaleźć dobry sklep i wybrać to, co najlepsze... :)
Dzisiaj, specjalnie dla Was, fantastycznych ludzi i wspaniałych przyjaciół stworzyłam ten przepis. Upiekłam babeczki bez kakao, o smaku wspaniale czekoladowym! Bez tłuszczu i pszennej mąki.
Wyobraźcie sobie, ze zasiadamy przed kominkiem w naszej ulubionej ( Zbójowej) sali herbacianej. I rozmawiamy do samgo rana :) Już za Wami tęsknię.... Pozdrawiam. Dorota
 

 
 
Karob w proszku wykorzystywany jest jako substytut czekolady.  Choć smakiem i wyglądem jest do niej podobny, nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego, blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia. Poprawia trawienie i działa jako antyutleniacz
Karob jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód oraz witamin:B1, B2, B3, E.  Poprawia trawienie. Można go stosować przy zaburzeniach jelitowych (refluks). Jest pomocny w profilaktyce astmy, w problemach wywołanych przez alergie i dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny). Wspomaga również odporność organizmu. Wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej. Mogą go także stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne. W celach prozdrowotnych karob należy przyjmować od 2 do 3 łyżeczek dziennie. Karob mogą również spożywać dzieci powyżej roku. Proszek z karobu, to zamiennik czekolady, który powstaje ze zmielonych nasion. Może być używany do wypieku ciast, ciasteczek, do lodów, do mleka i polew. Proszek przeznaczony jest dla dzieci i dorosłych ( nawet tych,  uczulonych na kakao i czekoladę).
 
Przekonałam Was? Więc do dzieła!
 
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. mąki orkiszowej
1 avocado
2 małe jajka
1 szkl. mleka
1/3 szkl. cukru trzcinowego
2 łyżki mąki chleba świetojańskiego ( karob)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 małej cukinii
 
Avocado przeciąć na pół. Usunąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżką i przełożyć do miski miksera. Dodać cukier i jajka. Zmiksować. Wlać mleko. Dodać mąkę i płatki, oraz proszek i sodę. Wymieszać. Dodać pokrojoną w małą kostke cukinie ( ze skórką). Delikatnie połaczyć. Wypełnić foremki do babeczek masą ( prawie do pełna). Piec w temp. 180oC. Przez ok. 20- 25 min. Sprawdzic patyczkiem. Babeczki maja byc lekko wilgotne ( ale nie surowe). Możliwe, że bedziecie musieli piec np. o ok. 5 min. dłuzej. Po upieczeniu i wystudzeniu mozna babeczki posypac po wierzchu proszkiem karobu. Po prostu pyszne! Smacznego :) 
 
 
 
 

8 komentarzy:

  1. świetne babeczki! tyle w nich zdrowia - warto upiec nie tylko na deser ale i na słodkie śniadanie dobrze się sprawdzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się. Są smaczne i zdrowe :) Śniadaniowa rewelacja !

      Usuń