wtorek, 15 kwietnia 2014

Barszcz biały. Pora przygotować zakwas


Za kilka dni Święta... Zaczynam już myśleć o tej pysznej zupie... Barszcz biały :)  Jeśli chcecie mieć ten przysmak, pora nastawić zakwas. W ubiegłym roku przygotowałam zakwas na żur ( z mąki żytniej). Przepis na zakwas z mąki żytniej podaję tutaj: http://twins-pot.blogspot.com/2012/04/zur-wielkanocny.html. A przepis na żur świąteczny jest tutaj http://twins-pot.blogspot.com/2012/04/gotuje-zur-wielkanocny.html  Ale w tym roku zrobię barszcz biały. Przygotowuje się go podobnie, ale zakwas na barszcz powinien być z mąki pszennej razowej. Żur jest ostrzejszy w smaku ( kwaśność i specyficzny smak, który daje mąka żytnia). Barszcz biały jest delikatniejszy, łagodny. Samo doprawienie obu zup może być podobne. Gotuje się je na wywarze z warzyw lub mięsa. Dodaje jajko i białą kiełbasę oraz kiełbasę wędzoną lub boczek wędzony. Można też doprawić śmietana. W niektórych rejonach Polski dodaje się ziemniaki, w innych kasze... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz