poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Niesamowity Sernik z kurkumą, karobem i makiem.





  • 1 kg twarogu ( wzięłam President 6 % tłuszczu)
  • 100g. miękkiego masła
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 5 jaj
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zmielonego maku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki karobu ( zamiennik kakao)
  • szczypta soli
  • 1 op/ biszkoptów
  • na polewę: 8 kostek czekolady gorzkiej + 4 łyżki śmietanki - roztopić

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło. Ucierać na puszystą masę. Dodawać po łyżce twaróg i mąkę ziemniaczaną. Ucierać mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie połączyć. Masę twarogową podzielić na 3 części. Do każdej z  miseczek dodać inny składnik: mak. karob, kurkumę. Wymieszać zawartość, aż masa będzie jednolita. otrzymamy trzy piękne kolory :) Blachę o wymiarach 20 x 25cm (lub tortownicę o średnicy 22-25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Wykładać łyżką masę serową na zmianę kolory. Pieczenie ok 1 godz. w 180oC. Po upieczeniu sernik zostawić na 20 min. w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu sernik udekorować roztopioną czekoladą.  Ciasto jest bardzo efektowne. Może być dekoracją świątecznego stołu. Gorąco polecam! Smacznego.


3 komentarze:

  1. Nigdy bym nie wpadła na dodatek kurkumy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurkuma -czy szafran daje kolor -tylko należy uważać bo zbyt duża ilość -może wywołać goryczkę na języku -Nie każdy umie precyzyjnie -odmierzyć - Ale fotografia Śliczna - urokliwa -apetyczny taki sernik
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Można dać na poczatek trochę mniej i ewentualnie dosypać w trakcie przygotowywania. Odjąć się nie da :) Pozdrawiam. Dorota

      Usuń