niedziela, 6 kwietnia 2014

Zupa wiosenna z rukoli. Oczyszczająca i wzmacniająca


Pierwszy zbiór rukoli! Zrobiłam sałatkę i wspaniałą, zdrową zupę. Rukola ma lekko orzechowy smak. Jej listki zawieraja goryczkę ( młode są bardzo delikatne ). Zupa z niej jest rewelacyjna!

  • 20 dkg. listków rukoli
  • 1 pietruszka ( korzeń)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki ryżu
  • 1 l. wody
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • mascarpone, śmietana ( ewentualnie) 

Zagotować wodę. Włożyć pokrojoną pietruszkę, seler naciowy, listek, pieprz, ryż. Gotować na małym gazie ok. 30 min. Dodać rukolę, sok z cytryny. Pogotować ok 10 min. Wyjąc listek laurowy. Zupę zmiksować. Zupę doprawić solą i pieprzem. Dodać masło. Zupę wlać do miseczek. Udekorować łyżką śmietany lub mascarpone i świeżym listkiem rukoli. Smacznego!

Rukola - Rokietta siewna to roślina z rodziny krzyżowych ( kuzynka kapusty i brokuła). Używa się jej młodych listków ( podobnie jak sałaty). Ma charakterystyczny, goryczkowaty smak. Zawiera wiele cennych składników: witaminy C, A i z grupy B; olejki eteryczne, błonnik; chlorofil (karotenoidy);sole mineralne : potas, cynk, żelazo, wapń. Jest źródłem kwasu foliowego i alfa-linolenowego, który daje roślinie posmak lekko orzechowy. Jednocześnie pikantny smak roślina zawdzięcza obecności aminokwasów siarkowych , które sprawiają że ma działanie bakteriobójcze. Rukola ma działanie lecznicze. Szczególnie w procesie trawiennym: wzmaga wytwarzanie żółci, zapobiega otyłości, leczy nieżyty i wrzody żołądka, zwalcza nadkwaśność , likwiduje wzdęcia, zgagę i bóle brzucha. Rokietta ma również działanie moczopędne i przeciwszkorbutowe, uzupełnia niedobór witaminy C w organizmie. Obniża gorączkę, leczy schorzenia górnych dróg oddechowych. Pomaga przyswajać żelazo z pokarmów. Ma też właściwości przeciwnowotworowe. Nasiona rokietty są uznawane za skuteczny afrodyzjak, działają stymulująco i pomagają leczyć impotencję. Rokietta siewna ( kwiat, nasiona i liście)są doskonałą przyprawą. Z nasion uzyskuje się olej przyprawowy ( nazywany jamba) o bardzo ostrym i piekącym smaku. Również z nasion można przygotować pastę podobną do musztardy. Świeże listki rokietty , wykorzystuje się w kuchni do wielu potraw. Najczęściej w potrawach pochodzenia włoskiego jak: risotto z makaronem, pizza z dodatkiem świeżych listków rokietty . Najlepsze są młode listki rukoli, które są dostępne w sprzedaży przez cały rok (możemy też uprawiać ją w domu w doniczce lub skrzynce na balkonie). Nie ma szczególnych wymagań pokarmowych. Potrzebuje wody i niezbyt nasłonecznionego miejsca.  


1 komentarz:

  1. Good write-up. I absolutely love this website.
    Stick with it!

    Here is my homepage paint shop car Sacramento

    OdpowiedzUsuń