sobota, 3 maja 2014

Bułki do burgerów. Przyszła pora na grillowanie.


Pogoda sprzyja osobom aktywnym :) Mamy teraz więcej ruchu i ...mamy apetyt na całkiem inne dania. Przyszła pora na potrawy przygotowywane i jedzone poza domem. Najczęściej robimy wtedy potrawy z grilla. Dużo osób to lubi :) Dzisiaj upiekłam fantastyczne bułki do burgerów. Udały się rewelacyjnie. Pachnące, mięciutkie i puszyste. Bułeczki można zjeść z dowolnymi dodatkami. Nie muszą to być typowe hamburgery.  Polecam!


Składniki na 12 bułek:
500g. maki pszennej typ 450
1 szkl. ciepłego mleka
1 całe jajko i 1 białko
1 żółtko do posmarowania bułeczek
3 łyzki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 op. drozdży instant (7g.)
sezam do posypania bułeczek
mąka do podsypania

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drozdżami. Wlać ciepłe mleko. Dodac jajko i białko. Dokladnie ciasto wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ciasto na bułeczki powinno być ciepłe i mięciutkie. Przykryć je ściereczka i pozostawic do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie wyjąc ciasto na blat podsypany mąką. Podzielic na 12 części. Uformować bułeczki. Położyć na blachę na papierze do pieczenia. Gdy podrosną, posmarowac je roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypać sezamem. Pieczenie ok 25 min w temp.190oC. Bułeczki powinny być apetycznie rumiane. Bułeczki przeciąć i nafaszerować ulubionym mięsem lub rybą i podać z warzywnymi dodatkami. Smacznego. 


1 komentarz: