sobota, 3 maja 2014

Delikatny deser. Babeczki z kaszy manny.



Dzisiaj proponuję smakowity i prosty deser z kaszy manny w kształcie małych babeczek. Dzieci będą zachwycone. Dorośli też :) Dodatek czekolady i soczystych porzeczek sprawia, że deser jest wykwintny, a jednoczesnie ma delikatny smak. Polecam.


Na 4 porcje:
4 szkl. mleka
8 łyżek kaszy manny
4 czubate łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
1 tabliczka deserowej czekolady
6 łyżek śmietanki lub mleka
czarne porzeczki mrożone lub ze słoika

3 szkl. mleka zagotować z cukrem i masłem. Kaszkę rozmieszać w 1 szkl. mleka. Wlać do garnka. Chwilę gotować, cały czas mieszając aż w kaszy pojawią się "bąbelki". Miseczki ( małe foremki do babek) wyplukac zimną wodą. Włożyć do miseczek deser ale trochę zostawić w garnku. Do tej części kaszy dodać kilka kostek czekolady i wymieszać. Nałożyć porcje czekoladowej kaszki na środek każdej miseczki. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja przygotowałam deser wieczorem poprzedniego dnia. Około godzinę przed podaniem, wyjmujemy deserki z miseczek i polewamy czekoladą rozpuszczoną w rondelku ze śmietanką (wystarczy zagotować mleko lub śmietankę i wrzucić do niej czekoladę. Dokładnie wymieszać). Posypujemy zamrożonymi owocami porzeczki.
Delektujcie się tym deserem :) Smacznego.




4 komentarze:

  1. wyglądają niesamowicie!
    porywam jedną babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na deser:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetne zdjęcia, wyglądają smakowicie :) na pewno po sesji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń