niedziela, 4 maja 2014

Syrop z mniszka. Lek naturalny


Syrop mniszkowy ( Miód z mniszka)  jest naturalnym produktem, który wzmacnia organizm. Oczyszcza. Działa przeciwzapalnie. Jest też wspaniałym lekiem przeciwkaszlowym. O mniszku pisałam w tym poście http://twins-pot.blogspot.com/2014/05/zioa-ktore-lecza-cd-mniszek.html. Dzisiaj przepis na jego wykorzystanie.

400-500 główek mniszka
1 litr wody
1 kg.cukru
2 cytryny
Jak go zrobić: W słoneczny dzień, gdy kwiaty są otwarte zebrać 400 - 500 dorodnych koszyczków kwiatowych. Zrywać tylko same główki kwiatów ( bez ogonków). Rozłożyć na płótnie lub papierze i poczekać, aż owady opuszczą kwiaty :) Niektóre publikacje podają, żeby potem główki kwiatowe dokładnie wypłukać, osączyć. Można tego nie robić. Kwiaty zalać 1 litrem zimnej wody i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Odstawić do ostygnięcia lub nawet na całą noc. Następnie przecedzić przez gazę. Dodać 1 kg cukru oraz sok z 2 cytryn. Wymieszać. Gotować na malutkim ogniu jeszcze przez ok.2 godziny, aż syrop zgęstnieje i nabierze koloru miodu. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych słoiczków. Dobrze zakręcić wieczka. Słoiczki odwrócić do góry dnem. Przykryć kocykiem. Zostawić do ostygnięcia. Słoiki się zamkną - jest to tzw. sucha pasteryzacja. Syrop ten mozna pić przez caly rok, dodając np. do herbaty. Najbardziej jednak wskazany na wiosnę i jesienią. Wzmocni i ochroni przed chorobami. Pijcie na zdrowie :)



1 komentarz:

  1. jak dziecko dziadek dawał mi taki syrop, w sumie czemu by nie zrobić takiego:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń