niedziela, 18 maja 2014

Tarta z klopsikami i szpinakiem

 
 
 

Tarta to danie, które ostatnio zawsze robię w weekend. Dlaczego? Bo jest pyszna. Prosta w wykonaniu. Nie jest pracochłonna. Zawsze się udaje. Można ją zrobić na tysiąc sposobów! I zawsze smakuje inaczej!
  
składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
150g miękkiego masła
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe jajko



składniki na farsz:
20 dkg. mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
15 dkg. szpinaku
gałązki kopru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
4 jajka
250 ml. jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
przed podaniem: sos pomidorowy

Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść szybko. Z ciasta ulepić kulę i schłodzić w lodówce. Ciastem wylepić formę. Spód tarty podpiec przez ok. 10 min w temp. 180oC. Na podpieczony spód wyłozyć liscie szpinaku i galązki kopru. Do mięsa dodać rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Wyrobić. Ulepić małe kulki ( wielkości winogron). Klopsiki położyć na liściach szpinaku. Zalać jajkami roztrzepanymi z jogurtem ( śmietaną). Posypać galką muszkatolową. Zapiekać ok 40 min aż wierzch się zrumieni. gdy tarta bedzie juz gotowa, wyłączyć piekarnik. Posmarować wierzch sosem pomidorowym. Zostawić w stygnącym piekarniku na 10 - 15 min. Smacznego



3 komentarze:

  1. Wow to jest dopiero pomysłowa tarta!!! Wygląda PYSZNIE :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobię takie tarty tylko, że malutkie :)

    OdpowiedzUsuń