niedziela, 25 maja 2014

Uda kurczaka w maślance i ziołach



2 "ćwiartki" z kurczaka ( 2 udka dolne i 2 górne)
1 ząbek czosnku
1 szkl. maślanki
zioła prowansalskie ( lub inne zioła suszone: majeranek, tymianek, cząber, rozmaryn...)
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól
1 łyżka oleju do formy
bułka tarta do panierowania
Czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie przyprawy w ilości dowolnej ( oprócz oleju) wymieszać z maślanką. Mięso polać marynatą. Zostawić na kilka godzin w lodówce. Ja przygotowałam mięso wieczorem i marynowalam do nastepnego dnia. Naczynie do pieczenia wysmarować olejem. Mieso wyjąc z marynaty. Panierowac w bulce tartej. Panierkę docisnąć dłonią, żeby dobrze przylegala do mięsa. Udka ułożyć w naczyniu skórką do góry . Piec ok 1 godz. w temp. 190oC na środkowym poziomie. W połowie pieczenia przewrocić kawałki na drugą stronę. W czasie pieczenia z mięsa powstaje sos, który można odlewać. Wtedy mięso lepiej się zrumieni. Przed końcem pieczenia udka znowu ułożyć skórką do góry. Taki sposób pieczenia daje nam soczyste, kruche mieso i rumianą skórkę. Poza tym, skórka jest idealnie chrupiąca. Smacznego

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię smak kurczaka marynowanego w maślance lub jogurcie.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń