niedziela, 29 czerwca 2014

Kotlety mielone tradycyjne


70 dkg. mielonego mięsa (z łopatki wieprzowej)
1 czerstwa bułka kajzerka
ciepłe mleko ( lub woda) do namoczenia bułki
2 małe jajka
2 małe cebule ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
zielona pietruszka
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Dodać do miseczki z mięsem. Wbić jajka. Cebulę pokroić razem ze szczypiorkiem. Pietruszkę posiekać. Czosnek rozgnieść. Dodać do masy mięsnej. Wszystko dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować niezbyt duże kotlety. Lekko je rozpłaszczyć. Panierować w bułce tartej. Kotlety smażyć na oleju na brązowo z obu stron. Potem patelnię przykryć pokrywką. zmniejszyc gaz. Potrzymać kilka minut, żeby kotlety "doszły" w środku. Zachowają wtedy chrupką skórkę i bedą soczyste wewnątrz.
Podawać z surówkami jako danie obiadowe lub z pieczywem i sosem pomidorowym lub jogurtowym.
Wspaniale smakują też na zimno, na kanapce z razowym pieczywem i kiszonym ogórkiem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz