niedziela, 22 czerwca 2014

Lasagne zwijane z mięsem i sosem pomidorowym. Pudliszki - pomidorowe inspiracje - mięso



6 płatów lasagne
30 dkg. mięsa mielonego wołowego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
koncentrat pomidorowy Pudliszki ( 6 czubatych łyżek)
mozarella tarta ok. 80g.
sól, pieprz
bazylia swieża
2 łyżki oleju do smażenia
5 łyżek bulionu lub wody

Płaty lasagne zblanszować we wrzącej wodzie, żeby zmiękły (al dente). Rozłożyć na deseczce do wystudzenia. Na patelni podsmażyć na oleju cebulę i czosnek. Dodać mięso. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Ewentualne grudki rozgnieść drewnianą łyżką. Odstawić do przestudzenia. Potem dodać do mięsa mozarellę. Doprawic farsz solą i pieprzem oraz ziołami. Platy lasagne smarować koncentratem pomidorowym. Ułożyć farsz. Zwinąc roladki. Każdą roladke przeciac na połowę. Ruloniki ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Zalać bulionem. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać w 180oC przez ok 25-30 min. Podawać z zieloną sałatą. Smacznego
Gotuję jeszcze ok.10 min. Przed podaniem danie posypuję koprem i dekoruję listkami bazylii.  Smacznego
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

przepis bierze udzial w akcji Pudliszki - pomidorowe inspiracje


 

1 komentarz:

  1. Lisek Chytrusek28 czerwca 2014 00:23

    Mozarella! Tak bardzo kocham! A jakie zdjęcia cudowne! Tak przeglądam Twojego bloga i chcę pochwalić, bo fotografie coraz lepsze. Aż chce się gotować i jeść. A brzuszek rośnie... :P

    OdpowiedzUsuń