poniedziałek, 30 czerwca 2014

Pogoda pierogowa :) Jak zrobić dobre ciasto na pierogi

 
"Szklana" ostatnio pogoda? Może i tak... ale u mnie to się nazywa teraz "pierogowa" pogoda. Niech sobie pada... Robię ciasto i ... lepimy pierogi.
Najlepsze przepisy, to te najprostsze.
Na ok 30 pierogów:
 
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. gorącej wody ( może być ew. trochę więcej)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
Do miski wsypuję mąkę. dodaję sól. Robię w mace wgłębienie. Wlewam wodę małymi porcjami i zagniatam, zagarniając coraz więcej mąki. Gdy już ciasto tworzy jednolitą kulę. Smaruję dłonie oliwa i wgniatam go do ciasta, aż będzie gładkie i  elastyczne. Takie ciasto jest ciepłe i miękkie. Trzeba go przykryć ściereczką, żeby nie wysychało.
 

Tak więc ciasto już czeka. A jak zrobić pierogi z jagodami?  O tym napiszę jutro :) Zapraszam
 

1 komentarz:

  1. Można do ciasta dodać jednego ugotowanego ziemniaka.

    OdpowiedzUsuń