środa, 11 czerwca 2014

Szybkie gołąbki w sosie pomidorowym. Pudliszki- pomidorowe inspiracje - mięso.



 
Pomysł na te gołąbki przywiozłam z Poznania, od mojej kuzynki ok. 20 lat temu :) Do dzisiaj jest to nasza rodzinna ulubiona potrawa. Modyfikuję ten przepis w zależności od potrzeb Gołąbki w ten sposób przygotowane prawie całkowicie wyparły z mojej kuchni te tradycyjne, zawijane w liście kapusty. Dlaczego? Bo są szybkie i łatwe w wykonaniu. Sos z dodatkiem koncentratu Pudliszki jest przepysznie pomidorowy. Takie gołąbki smakują wybornie! Polecam :) 
  • 1 kg. mielonego mięsa ( wzięłam wieprzowe z łopatki)
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 główki kapusty ( ok.50 dkg.)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
  • 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  •  olej do smażenia
  • 1l. wody lub bulionu
  • listki bazylii
  • świeży, aromatyczny koper
Kapustę kroję drobno, solę i lekko ugniatam, żeby zmiękła. Do miski z kapustą dodaję mięso, pokrojoną cebulę i czosnek, kaszę mannę i jajka.  Masę doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Formuję kotleciki. Na rozgrzanej patelni, na oleju obsmażam kotleciki. Przekładam do  dużego rondla. Wlewam wodę, dodaję koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa kroję w kostkę i dodaję do rondla z gołąbkami. Całość gotuję na małym gazie ok 40 min.
Na patelni roztapiam masło. Dodaję mąkę i robię jasną zasmażkę. Rozprowadzam ją wywarem z gołąbków i wlewam do garnka. Gotuję jeszcze ok.10 min. Przed podaniem danie posypuję koprem i dekoruję listkami bazylii.  Smacznego
 
 
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje
Przepis bierze udział w akcji "Pudliszki pomidorowe inspiracje" :)
 



1 komentarz:

  1. TAKIE DANIE TO MOGĘ JEŚC CAŁY CZAS - MOJE ULUBIONE
    PYSZNIE WYGLĄDA !

    OdpowiedzUsuń