sobota, 21 czerwca 2014

Zupa cytrynowa. Konkurs dla blogerów - Lubella na sportowo


Zupa cytrynowa to wyjątkowa zupa. Jest zdrowa, sycąca i wspaniale regeneruje po wysiłku fizycznym. Zawiera węglowodany ( makaron) i białko ( mięso i jajka). Warzywa dostarczają błonnika, witamin i soli mineralnych. Sok z cytryny ( wit.C ) pomaga w przyswajaniu wapnia. Polecam zwłaszcza dla osób uprawiajacych sport i pracujących ciężko fizycznie! 

Na 4 porcje:
1,5 l. wody
150g. drobnego makaronu Lubella ( wziełam małe kokardki)
1 mała pierś z kurczaka ( lub 0,5 kg. mięsa z piersi indyka)
1 marchew
1 pietruszka
liść laurowy, pieprz ziarnisty
sól, biały pieprz mielony
2 duże jajka
1 cytryna
natka pietruszki

Ugotować mięso z warzywami i przyprawami. Mięso i warzywa wyjać na talerz. Ostudzić i pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Jajka roztrzepac dokładnie w miseczce. Do jajek dodac sok z cytryny i jeszcze raz utrzepać. Do miseczki dodawac po kolei kilka łyzek przestudzonego bulionu. Dokładnie mieszac z jajkami. Potem dodac jeszcze ok. 1 szkl. bulionu. Wymieszać i wlać mieszaninę do garnka. Mocno zagrzać zupę, ciagle mieszając aż zgęstnieje. Zupę doprawić solą i białym pieprzem. Dodać makaron i pokrojone mieso i warzywa. Przed podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką.
Zupa jest wyjatkowo smaczna i sycąca. Ma oryginalny, orzeźwiajacy smak dzięki dodatkowi soku z cytryny. Nadaje się na letnie, ciepłe dni, kiedy powinniśmy zjeść coś pożywnego po wysiłku fizycznym. Zupę można przygotować wczesniej i tylko podgrzać lekko przed posiłkiem. Ja tę zupę robię często w weekendy, kiedy spędzamy po kilka godzin na rowerach i wracamy głodni i zmęczeni :) Polecam!

przepis bierze udzial w konkursie dla blogerow - Lubella na sportowo


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz