niedziela, 22 czerwca 2014

Zupa w stylu andaluzyjskim z makaronem i fasolą. Pudliszki - pomidorowe inspiracje- mięso


Wciągnęła mnie akcja Pudliszki - pomidorowe inspiracje. Bo co jak co, ale przepisów z użyciem przecieru pomidorowego znam... bardzo dużo :) ale dzisiaj to już ostatni wpis dotyczący tej zabawy. Dzisiaj zupa w stylu andaluzyjskim. smakowita, sycąca i mocno doprawiona! dla amatorów papryki. Polecam :)

1 litr bulionu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
marchew, pietruszka korzeń
300g. mięsa mielonego
200 ml. ( 1 słoiczek) koncentratu pomidorowego Pudliszki
400g (puszka) czerwonej fasoli
100g. drobnego makaronu
2 łyżki oleju
1/2 strąka papryczki chili ( lub ostra papryka w proszku)
sól, pieprz,lisć laurowy 

Z mięsa ( bez dodatków) robimy kulki wielkości winogron. Obsmażamy na oleju w rondlu. Dodajemy pokrojona cebulę i czosnek. Chwilę smażymy. Kolejno dodajemy pokrojoną w kostke marchew, pietruszkę i paprykę. Mieszamy podczas smażenia. Gdy warzywa trochę zmiekną ( po ok. 5 min.) wlewamy bulion i dodajemy przecier pomidorowy. Wsypujemy makaron i dodajemy osączona fasolę z puszki. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min. aż makaron zmęknie i zupa zgestnieje.  Doprawiamy zupę solą, pieprzem i papryką w proszku. Przed podaniem dekorujemy zieloną pietruszką. Życzę pikantnych doznan kulinarnych! Smacznego 

 

 Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

1 komentarz:

  1. Lisek Chytrusek28 czerwca 2014 00:20

    Mmm... wygląda pysznie! Bardzo lubię pikantne potrawy, mam inspirację na jutrzejszy obiad. Tylko fasolkę muszę pozyskać ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń