niedziela, 27 lipca 2014

Letnia zupa z kalarepy



Kalarepa, to warzywo bardzo cenne, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę. Kalarepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy ( Wikipedia)

Ja kalarepę bardzo lubię i często przygotowuję na różne sposoby. Dzisiaj gotuję zupę z kalarepy. Jeśli dbacie o swoje zdrowie, spróbujcie. Naprawdę jest warta polecenia.  

1,5 litra bulionu lub rosołu
2 kalarepy ze środkowymi liśćmi
2 marchewki
por ( kawałek z bialej częsci)
1 pietruszka korzeń
2 łyżki ryżu
sól, pieprz
szczypiorek
2 łyżki masla lub oliwa z oliwek
Usunąć tylko zewnętrzne i uszkodzone liście z kalarepek. Pozostałe, delikatne liście odciąć i odłożyć. Kalarepę, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Pokroić tez listki kalarepek i por. Warzywa włożyć do bulionu. Dodać ryż. Gotować ok 30 min. Zupę zmiksować. Dodać masło.  Przed podaniem zupę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Można porcje zupy w miseczkach skropić aromatyczna oliwą. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz