niedziela, 13 lipca 2014

Młode ziemniaki w sosie musztardowo-majonezowym


Pierwsze własne ziemniaki z działki! I pierwszy w tym roku, nasz ulubiony dodatek do weekendowego obiadu. Ryba, mięso... wszystko do tej ziemniaczanej sałatki pasuje. Przygotowuje się ją kilka godzin wcześniej, żeby ziemniaki nabrały smaku i aromatu z sosu :) Ziemniaki gotuje się w łupinach, studzi i obiera. Ja miałam małe ziemniaki, ale jeśli są większe, można je pokroić. Do sosu zagotowuje sie wodę z musztardą i cukrem. Wrzuca pokrojona cebulę. Jeszcze ok 1 min. trzyma sie na gazie. Potem trzeba wszystko wystudzić. Do sosu dodać majonez i przyprawy oraz pokrojone ogórki. sosem zalać ziemniaki. Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Przed podaniem udekorować świezymi ziołami. Smacznego

1 kg. małych ziemniaków sałatkowych ( ja miałam odmianę o czerwonych bulwach)
3/4 szkl. wody
1 duża cebula
2 łyżki musztardy
1 lyżeczka cukru lub miodu
3 łyzki majonezu
4 ogórki małosolne ( lub korniszony)
sól, pieprz
rozmaryn, bazylia


2 komentarze: