środa, 2 lipca 2014

Pierogi z jagodami.

 
Lepimy pierogi. Szybko i sprawnie...bo kupiłam takie małe cudo do pierogów.
Wystarczy ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Potem jedną stroną wycinamy idealne kółka. Krążki ciasta kładziemy na stronę z karbowanym brzegiem. Wkładamy do środka około 1 łyżkę jagód. Zamykamy delikatnie "pierogarkę" ( trzeba przytrzymać brzegi ciasta). Delikatnie ścisnąć uchwyty i... pierożek już zlepiony :) Pierożki układamy na podsypanej mąką stolnicy i przykrywamy ściereczką. Gdy już są wszystkie ulepione, możemy je ugotować lub zamrozić.
 
Gotując pierożki, wrzucamy je do wrzącej, lekko osolonej wody ( można solenie pominąć) i Koniecznie wlewamy do wody trochę oliwy. Pierożki nie będą się sklejały :) Gdy pierogi wypłyną, gotujemy jeszcze kilka minut na bardzo małym ogniu. Wyjmujemy łyżka cedzakową. Podajemy ze śmietaną, jogurtem, masłem, cukrem, musem owocowym, czekoladą.... lub z każdym możliwym lub ulubionym słodkim dodatkiem. Dla dzieci można pierogi polać ciepłym budyniem lub kisielem nawet. Pamiętajcie, żeby jagody, które wkładamy do pierogów były umyte i osuszone na papierowym ręczniku. Do jagód można dodać cukier, cynamon...
 
Przepis na ciasto do pierogów podałam  w tym poście:
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz