niedziela, 13 lipca 2014

Zupa z buraków liściowych




     
Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Od buraka ćwikłowego odróżniają ją duże liście, które są grube i soczyste. Istnieją dwie odmiany boćwiny. Liściasta - o dużych, pomarszczonych  liściach, na krótkich łodygach. Natomiast w łodygowej odmianie, liście są mniejsze, ale na długich łodygach. Boćwinę zjadamy w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki, oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki lisciowe mięsiste a blaszki liscia duże i pełne witamin. Korzeń buraka liściowego nie tworzy zgrubienia, bo ta roslina "nie rośnie w korzeń" tylko "w liście". Dla mnie rewelacja. Mam go na działce kolejny rok. I coraz bardziej mnie fascynuje w kuchni. Nadaje się do wielu potraw. Może macie go u siebie w ogródku. Albo dostaniecie go na targu? Tak czy inaczej, warto go posmakować. Polecam 

1,5 litra rosołu lub bulionu
1 marchew
1 pietruszka
por ( kawałek)
pęczek liści buraków
kilka lisci selera
sól, pieprz
2 łyzki soku z cytryny (octu winnego lub jabłkowego)
jajka ugotowane na twardo ( po 1 na osobę)
ziemniaki ugotowane w mundurkach ( po 1 na osobę)
śmietana domowa :) jak macie apetyt na wersję ze śmietaną

Bulion zagotować, dodać pokrojoną włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, liście selera i por) oraz liść laurowy. Gotować okolo 15 min. Po tym czasie dodać do zupy sok z cytryny ( lub zakwasić octem winnym, jabłkowym lub innym). Do wywaru dodać pokrojone liscie buraka. Gotować jeszcze około 5- 10 minut na małym gazie. Doprawić solą i pieprzem. Jajka i ziemniaki pokroić, rozłożyć na talerzach. Wlać zupę. Posypać zieloną pietruszką lub koprem. Smacznego
 

A najlepiej chyba smakuje z prawdziwą, gęstą smietaną. Jak u Babci... :)

3 komentarze:

  1. U nas mówi się na taką zupę botwinka, uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku po raz pierwszy posiałam buraki liściowe. Świetne warzywo na zupy gorące i chłodnik. Zachęcam do spróbowania - naprawdę warto!!!
    Elżbieta

    OdpowiedzUsuń