niedziela, 31 sierpnia 2014

Bitki wieprzowe w sosie z grzybami leśnymi


Tak, jak pisałam wczoraj- http://twins-pot.blogspot.com/2014/08/wyprawa-do-lasu-grzyb-ten-jedyny.html, kozak został wysuszony :) A moje grzybki trafiły do sosu :) Zrobiłam bitki wieprzowe a grzyby dodały smaku potrawie. Bylo ich kilka, ale i tak rewelacyjnie skomponowały się z moim daniem :)
50 dkg. łopatki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju do smażenia
1- 1,5 szkl. wody
sól, pieprz, liść laurowy
rozmaryn
1 łyżka masła
grzyby leśne ( pokrojone ok. 1/2 szkl.)

Grzyby
Mięso kroję w plastry i lekko rozbijam tłuczkiem.Doprawiam solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Odkładam na ok. 20 min. Grzyby myję i kroję na drobne kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgdrzewam olej. Plastry miesa panieruje w mące. smażę na rumiano z obu stron. odkładam na talerz. Na patelnie wkładam cebulę i też zrumieniam. Mięso z powrotem wkladam na patelnię. Dodaję grzyby i liść laurowy. Wlewam wodę, tyle, żeby przykryła mięso. Gotuję pod przykryciem na małym gazie ok. 30 min. W czasie duszenia sos można podlewać gorącą wodą. Na koniec dodaję swieże masło i rozmaryn. Bitki idealnie pasują do kaszy gryczanej, jęczmiennej, ryżu czy ziemniaków. Pyszności! Polecam.

2 komentarze:

  1. Robię prawie identycznie i wychodzi przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest wspaniałe danie....mniammm

    OdpowiedzUsuń