sobota, 9 sierpnia 2014

Gluten. Co powinniśmy wiedzieć o nietolerancji glutenu.



Wybrałam się dzisiaj na wycieczkę rowerową... I nic w tym by nie było ciekawego, gdyby nie fakt, że miałam w tym pewien cel. Ostatnio czas tak szybko mi płynął, że nie zauważyłam że już żniwa w pełni ( a raczej prawie ich koniec). Musiałam zdobyć kłosy zbóż! A w okolicy pola już puste... Kilometrów trochę rowerem pokonaliśmy. Opłaciło się jednak. Zdobyłam to, co zaplanowałam. Trochę kłosów zawsze zostaje na brzegach pola, tam, gdzie maszyny rolnicze nie siegają :) A wracając do domu, pomyslałam, że napiszę dzisiaj właśnie o nim. Bo jest bardzo ważny. Bo występuje w zbożach. Piekarze go stawiają na piedestale, bo dzięki niemu wypieki sie udają. Tymczasem, zwykli zjadacze chleba... nie zawsze...  
Wszyscy lubimy pieczywo. Smakowite, chrupiące buleczki, świeży chleb, pizze i ciasta... Jednak nie wszystkim te wypieki służą. Niektóre osoby są wrażliwe na gluten zawarty w ziarnach zbóż. Stanowi on materiał zapasowy roślin. To rodzaj białka roślinnego. Pęcznieje on w kontakcie z wodą. Ciasto dobrze się lepi i jest sprężyste. Wspaniale rośnie. Jest puszyste i lekkie po upieczeniu.
Co to jest nadwrażliwość na gluten?
"Nadwrażliwość na gluten to te przypadki nietolerancji glutenu, w których w oparciu o badania diagnostyczne wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego poziomu IgE) oraz w których praktycznie brak jest zaniku kosmków jelitowych, a pomimo tego spożycie glutenu (najlepiej sprawdzone podczas prowokacji) powoduje niepożądane objawy u pacjenta " (cyt. za Polskie Stowarzyszenie osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej ) 

Przeczytałam ciekawy artykuł, który znalazłam na stronie Stowarzyszenia osób z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej. Poniżej cytuję niektóre informacje:

"Objawy nietolerancji pojawiają się zwykle w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności zawierającej gluten. Problem ten może to dotyczyć aż 6% populacji ludzkiej. Schorzenie dotyczy głównie osób dorosłych i charakteryzuje się wystąpieniem jednego lub (najczęściej) wielu objawów :
  • ból brzucha – w 68% przypadków
  • wysypka, egzema – 40%
  • bóle głowy – 35%
  • uczucie ciągłego zmęczenia – 35%
  • splątanie – 34%
  • biegunka – 33%
  • wzdęcia – 25%
  • zaparcia – 20%
  • anemia- 20%
  • drętwienie i bolesność kończyn – 20%
  • osłabienie/omdlenia – 20%
  • pieczenie w przełyku – 15%
  • nudności i wymioty – 15%
  • uczucie przelewania w jelitach – 10%
  • zapalenie języka – 10%
nadwrażliwość na gluten wystepuje gdy:

  • przeciwciała IgE w normie (co wyklucza alergię)
  • wykluczona celiakia – prawidłowe wyniki przeciwciał tTG, DGP, EmA oraz brak niedoboru całkowitego IgA
  • brak zaniku kosmków jelitowych podczas biopsji (Marsh 0 lub I)
  • możliwa obecność przeciwciał antygliadynowych AGA (w klasie IgA i/lub IgG)
  • brak zależności genetycznej – pacjent może, lecz nie musi mieć HLA DQ2/DQ8
  • jeśli pacjent obserwuje złagodzenie/ustąpienie objawów po wprowadzeniu diety bezglutenowej oraz ponowne ich zaostrzenie podczas prowokacji glutenem



  • Leczenie poprzez wykluczenie glutenu z diety nie różni się od postępowania w przypadku celiakii czy alergii na pszenicę. Różnice polegają wyłącznie na tym, iż w przypadku celiakii dieta musi być już stosowana przez całe życie, natomiast w przypadku alergii i nadwrażliwości na gluten dieta może być stosowana czasowo" 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz