środa, 6 sierpnia 2014

Moje fascynacje kulinarne. Rukiew wodna. Smak i zdrowie.

     
Odkryłam wspaniały smak rukwi wodnej. Rośnie u mnie na tarasie, w donicy zanurzonej w wodzie. Ma bardzo szybkie przyrosty. Mam z tej uprawy świeże, smakowite i zdrowe liście, które dodaję do sałatek i innych dań. Od jutra zapraszam po przepisy na potrawy z jej wykorzystaniem.

RUKIEW WODNANasturtium officinale)jest byliną z rodziny kapustowatych, występującą w stanie naturalnym prawie na wszystkich kontynentach świata. W Polsce jest pod ochroną. Występuje na terenach okresowo zalewanych, przy płytkich strumieniach itp. Może urosnąć do 50 cm, łodygi ma płożące i korzeniące się na węzłach. Z początkiem kwitnienia staje się bardziej gorzkawa. Najlepiej będzie rosła w wodzie o odczynie zasadowym, w słońcu. Urośnie również na grządce w ogródku, gdy będzie regularnie i obficie podlewana . Może rosnąć również w doniczce, wstawionej do drugiego pojemnika  z wodą. Jadalne są liście rukwi i nasiona.
 
Dzięki zawartości cennych składników odżywczych, jej znaczenie z roku na rok coraz bardziej wzrasta. Stanowi doskonałe źródło witaminy C, witaminy A, witaminy K, witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B 17, witaminę D, witaminę E oraz kwas foliowy. Rukiew zawiera żelazo, wapń, magnez, potas oraz 18 aminokwasów.  Wyciąg z rukwi – glikonasturcyna zalecany jest  przy awitaminozach. Rukiew wodna zawiera izotiocyjanian fenetylu, związek który hamuje rozwój raka. Częste spożywanie rukwi wodnej może mieć charakter prewencyjny w celu zminimalizowania choroby nowotworowej. Izotiocyjaniany nadają roślinom charakterystycznego pikantnego smaku. (występują one również w rzodkiewce, chrzanie, musztardzie,  wasabi i  brukselce). Rukiew jest naturalnym antybiotykiem. Jest moczopędna, pomaga zwalczyć kamienie nerkowe. Jest dobrym środkiem wykrztuśnym ( leczy astmę i kaszel). Hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych w jelitach. Obniża poziom całkowitego cholesterolu, LDL i trójglicerydów przy jednoczesnym podwyższeniu dobrego cholesterolu HDL. Dodanie wody do sproszkowanych lub rozgniecionych nasion aktywuje enzym- myrosin, który pomaga odblokować i udrożnić zatkany nos przy katarze. Pomaga zwalczyć gruźlicę. Wykazuje działanie stymulujące i jako afrodyzjak. Stosowana jest jako środek wzmacniający włosy i na ich porost. Ma działanie moczopędne, przeciwszkorbutowe, hipoglikemiczne, wykrztuśne, przeczyszczające i  pobudzające. Korzystnie wpływa na układ trawienny, poprawia pracę żołądka, zwiększa apetyt. Zewnętrznie jako okład stosowana jest na opryszczki, owrzodzenia,czyraki. Wzmacnia nasz system odpornościowy. Bardzo korzystnie wpływa na poprawę wyglądu naszej skóry. Spożywana codziennie przez dwa miesiące potrafi spłycić zmarszczki prawie o 40%. Sporządza się z niej maść na rany. Spożywana na surowo w sałatkach pomaga pozbyć się nadmiaru cukru, wspomaga wątrobę. Pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn. Jest jedną z najstarszych roślin wykorzystywaną jako zioło, przyprawa i w lecznictwie. ( podaję za Wikipedia)
Rukiew była ulubionym warzywem Napoleona. Znalazła się  w weselnym menu  z okazji zaślubin księcia Williama z księżną Catherine w pałacu Buckingham. Podano tam gościom mini tarty z rukwią i szparagami. Nasiona rukwi można podkiełkowywać i spożywać np. w sałatkach. Coraz częściej jest stosowana zamiast zielonej pietruszki do sałatek, zup, kanapek. Jej ostry smak i korzenny zapach dobrze komponuje się z pomidorami, z ziemniakami, można dodać do omletów i jaj.  Zerwane zielone łodygi rukwi dobrze przechowują się w lodówce (w plastikowej torebce) do 5 dni. Nie jest zalecana dla kobiet w okresie ciąży oraz osobom które mają problemy z nadkwasotą i zgagą. Nadmierne lub długotrwałe jej spożywanie może prowadzić do problemów z nerkami.

2 komentarze:

  1. Ciekawie i wyczerpująco .Wpływ na spłycenie zmarszczek bardzo mnie zaciekawił

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło, że coraz więcej osób poznaje cenne właściwości rukwi wodnej. Jest absolutnym hitem jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, a do tego świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Jestem ciekawa Twoich propozycji :)

    OdpowiedzUsuń