poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pasztet z fasoli. Samo zdrowie!

 

Rewelacyjny pasztet z fasoli.

 
  • 40dkg. fasoli (suche ziarna)
  • 20 dkg. marchwi
  • 20 dkg. selera ( 1 mała bulwa)
  • 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • tymianek, majeranek, szczypiorek
  • 250ml. gęstego soku pomidorowego
  • sezam do posypania
  • masło do wysmarowania formy
Fasolę umyć i  namoczyć w dużej ilości wody. Pozostawić na noc. Rano wodę zlać. Zalać ziarna świeżą wodą. Ugotować do miękkości. Marchew i seler obrać. Pokroić na kilka części. Ugotować. Warzywa wystudzić. Fasolę, cebulę i czosnek oraz warzywa gotowane zmiksować. Dodać bułkę tartą i jajka. Wlać olej i sok pomidorowy. Masę doprawić solą, pieprzem i ziołami. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Wierzch wyrównać. Posypać sezamem. Piec w 190oC przez ok 1 godzinę, aż pasztet będzie smakowicie rumiany.  Pasztet wystudzić w foremce.
Pasztet jest rewelacyjny w smaku.




1 komentarz:

  1. I am regular reader,how are you everybody? This piece oof writing posted at
    this website is actually pleasant.

    Feel free to visit myy weeb site - benefits hatha yoga poses

    OdpowiedzUsuń