sobota, 2 sierpnia 2014

Pierogi drożdżowe z kapustą kiszoną i kaszą



Ciepło, cieplej... gorąco... bardzo gorąco... upalnie! No właśnie! Pogoda jak marzenie, dla będacych na urlopie :) A dla nas, pracujących, kolejny bardzo piękny weekend. W taki dzień unikamy długiego przebywania w kuchni... Gotowanie ma być szybkie. Najlepiej zrobić to rano, gdy temperatura jeszcze nie "powala" z nóg. Dzisiaj upiekłam pierogi drożdżowe z farszem z młodej kiszonej kapusty i kaszy jęczmiennej. Pyszne były na ciepło, ale na zimno też wyśmienicie smakują. Dodatkiem do tego dania  może być ketchup lub sos jogurtowy ze szczypiorkiem. Naprawdę pyszne. 


2,5 szkl. mąki pszennej typ 650
1 szkl. ciepłego mleka ( lub wody)
1 jajko
1/2 łyzeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1op. drożdży instant
mąka do podsypania
1 żółtko do posmarowania pierogów

Na farsz:
0,5 kg. kiszonej kapusty
1 duża cebula
1/2 szkl. kaszy jeczmiennej drobnej
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Kapustę odcisnąć. Włożyć do rondla, zalać wodą ( tylko tyle, żeby przykryła kapustę). Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Najlepiej do odparowania całej wody. Kaszę opłukać, zalać wodą ok. 1 cm. powyżej kaszy i gotować około 20 min. wyłączyć gaz. Garnek przykryć i pozostawić, żeby kasza napęczniała.  Posiekać cebulę i podsmażyc na zloto na oleju. Dodać ugotowana kapustę. Smazyc razem ok 15 min. mieszając, żeby sie nie przypaliła. Do garnka z kasza dodać kapustę. wymieszac i doprawic ew. sola i pieprzem.
W misce wymieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Zrobić wgłębienie. Wbić w nie jajko. Wlać mleko. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie do ciasta wgnieść oliwę. Wyłozyć ciasto na blat podsypany mąką. Trochę wyrobić posypując mąką. Podzielić na 4 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na krążek o średnicy ok. 20 cm. Na środku kazdego pieroga ułożyć 1/4 farszu. Zlożyć na polowę i zlepić brzeg w ozdobną falbankę. Ułozyć na blachę i pozostawić na 20 min. Potem posmarowac rozmąconym z wodą zółtkiem. wstawić do piekarnika. piec w temp 180oC do zrumienienia ciasta. trwa to ok 40 min. Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem. Wspaniałe! Smacznego





2 komentarze:

  1. Połączenie kaszy jęczmiennej i kapusty kiszonej jest trafione! to smaki mojej babci :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń