poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Rosół wołowy


Rosół wołowy jest bardzo aromatyczny i smaczny. Moim zdaniem znacznie przewyższa smakiem rosół z kurczaka ( takiego ze sklepu). Moja babcia, gotując rosół z prawdziwej, wiejskiej kury, nie potrzebowała żadnych ulepszeń. Ale mama, gotując rosól z kurczaka, wkładała do garnka także kawałek wołowego mięsa z kością. Tak, dla smaku. Naprawdę, rosół drobiowy dużo na tym zyskuje. Czysty rosół wołowy, zwany też bulionem może być bazą dla wielu zup i sosów. Podany z makaronem i włoszczyzną stanowić może pyszny i zdrowy posiłek. Do ugotowania bulionu potrzebujemy mięsa wołowego z kością, włoszczyzny i przypraw. Gotujemy na bardzo małym gazie kilka godzin. W razie potrzeby wywar uzupełniamy wrzątkiem.

0,7 - 1 kg. mięsa wołowego z kością
marchew, pietruszka, seler, por
pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy
podpieczona cebula
3 l. wody  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz