niedziela, 28 września 2014

Bułeczki pszenno-jaglane z sezamem i czarnuszką



  • 2 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 szkl. mąki jaglanej
  • 1 szkl. ciepłej wody (ew. trochę więcej)
  • 1 op. drożdży instant ( na 500g. mąki)
  • 1 gotowany, rozgnieciony ziemniak
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypania
  • nasiona sezamu i czarnuszki
  • żółtko do posmarowania bułeczek

  • W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodac wodę, jajko, i ziemniak. Wyrobić, aż ciasto bedzie elastyczne i  miękkie. Pod koniec wyrabiania dodać olej i wgnieść go dokładnie w ciasto. Uformować z ciasta kulę. Oprószyć ciasto mąką. Włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką. Podzielić na 16 części. Uformować małe bułeczki. Ułożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy podrosną, posmarować rozmąconym z wodą żółtkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Piec ok 25 min. w temp. 180oC. Bułeczki powinny być rumiane.
    Smacznego :)






    

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz