poniedziałek, 13 października 2014

Chleb pszenno - żytnio - owsiany na zsiadłym mleku

 
 
  • 1/2 kg mąki pszennej typ 650
  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 2 szkl. zakwasu chlebowego
  • 1 szkl. zsiadłego mleka
  • 1 op. drożdży suszonych instant ( można pominąć)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 1 łyżka soli
  • mąka do podsypywania
Zaczyn i zsiadłe mleko wymieszać. W misce połączyć mąkę, płatki owsiane, drożdże ( jeśli mamy czas i możemy dłużej poczekać na wyrośnięcie chleba, można pominąć) sól  i cukier. Do sypkich produktów dodać płynne. Dokładnie wyrobić. Na koniec dodać olej. Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i będzie "odchodzić" od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat. Podsypać mąką. Delikatnie wyrobić. Uformować bochenek. Oprószyć go mąką. Włożyć do foremki wysmarowanej olejem. Poczekać, aż chleb urośnie. Jeśli chleb robimy tylko na zakwasie, bez drożdży, chlebek będzie rósł wolniej.  Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Piekarnik nagrzać do 220oC. Piec przez 15 min, potem zmniejszyć temp. do 180oC i piec jeszcze ok 50-60 min. Sprawdzić patyczkiem, czy już gotowy. Upieczony chleb wyjąć na deskę i przykryć ściereczką. Zostawić do ostygnięcia. Smacznego :)
 

 

1 komentarz: