niedziela, 12 października 2014

Dżem jabłkowo - malinowy

 
 

Jesień w tym roku rozpieściła nas ciepłem i wspaniałymi owocami. Jabłka są słodkie a maliny aromatyczne. Część TEJ jesieni zamknę w słoikach i butelkach, żeby delektować się nią, gdy nadejdzie zima... Soczyste jabłka i dojrzałe maliny. Trochę cukru. Trochę czasu. I dużo, dużo radości z przebywania w kuchni. Takiej kuchni... jesiennej. Cudownej. Energetyczny kolor dżemu dokładnie oddaje jego smak! Na kromce własnoręcznie upieczonego, swieżego chleba... Jesień, jesień... to wspaniała, hojna  pora roku :)

2 kg. soczystych, jasnych jabłek ( u mnie Antonówka)
2 szkl. malin 
1 - 2 szkl. brązowego cukru ( w zależności od kwaskowatości jabłek)
kilka łyżek wody (na dno garnka)

Jabłka obrać, wyciąć środki i pokroić na kawałki. Do rondla wlać wodę. Wrzucić jabłka. Gotować na malym gazie 20 min. aż puszczą sok i rozpadną się na mniejsze kawałki. Dosypać cukier i gotować jeszcze 20 min. Na koniec dodać maliny. Jeśli chcemy, żeby w dżemie były wyraźne kawałki owoców, mieszajmy bardzo ostrożnie. Gotujemy jeszcze ok 5 min. Wkładamy gorący dżem do wyparzonych słoików i zakręcamy. Odwracamy słoiki. Zamkną się bez problemu. Nie trzeba już ich pasteryzować. Smacznego :)

Przepis na wspaniały chleb, pasujący do dżemu jabłkowo malinowego:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz