piątek, 31 października 2014

Pucharki śniadaniowe z budyniem, kruszonką i dżemem porzeczkowym.



Dżem dobry, pobudka
Przepis bierze udzial w akcji Dżem dobry, pobudka. Łowicz

Na Dzień Dobry budyń jest dobry! Ale koniecznie musi być to budyń ugotowany samodzielnie. Z wiejskiego mleka, żółtek i mączki ziemniaczanej. Można dodać do budyniu trochę aromatu wanilii. Będzie pyszny! A jeśli podamy do niego musli ( ulubione) lub pokruszone ciasteczka pełnoziarniste i kilka łyżek dżemu z czarnych porzeczek Łowicz, będzie rewelacyjny! I może stanowić wspaniałe, pełnowartosciowe śniadanie dla dzieci i dorosłych. Budyń wkładamy do pucharków lub miseczek. Posypujemy warstwą musli lub pokruszonych ciasteczek. Dodajemy kilka łyżek dżemu. Znowu wkładamy warstwę budyniu, musli i trochę dżemu... Dekorujemy świeżymi ( lub mrożonymi) owocami czarnej porzeczki i listkami mięty. Taki pucharek śniadaniowy jest jak radosne "Dzień Dobry" wypowiedziane przez kogoś, kto nas baaaardzo lubi :)
Jak ugotować budyń:
3 szkl. mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
2 łyżki cukru
ekstrat wanilii

2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem. Żółtko rozetrzeć z mała ilością pozostałego mleka. Dodać resztę ( 3 szkl. mleka) i mąke ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje, odstawić go z ognia. Mąkę ziemniaczaną z mlekiem i żóltkiem wlać do gotujacego się mleka. Dokładnie wymieszać. Wstawić jeszcze na chwilę na ogień. Gdy w masie pojawią się pecherzyki powietrza, budyń jest gotowy.
Do przygotowania pucharków potrzebujemy:
budyń domowej roboty :)
musli lub pokruszone herbatniki pelnoziarniste
dżem z czarnej porzeczki Łowicz
owoce porzeczki, listki mięty





2 komentarze:

  1. i pomyśleć, że jeszcze nigdy nie jadłam budyniu na śniadanie... domowy musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, chętnie bym taki zjadła:)

    OdpowiedzUsuń