niedziela, 26 października 2014

Suszone pomidorki koktailowe



Uwielbiam suszone pomidory. Najbardziej lubię takie, zalane oliwą z dodatkiem bazylii  i czosnku. I nie kupuję gotowych w sklepie.  Bo uwielbiam te... własnoręcznie przygotowane. Jak suszyć pomidory? Bardzo prosto. Wystarczy z pokrojonych pomidorów usunąc miąższ z pestkami. Blachę do pieczenia skropić olejem. Ułożyć kawałki pomidorów skórką do dołu. Posypać solą. wstawic do piekarnika. Suszyć w temperaturze 60-80oC przez ok 4 godziny. W ten sam sposób do suszenia przygotowuję pomidorki koktailowe, tylko czas ich przygotowania jest krótszy. Tutaj mój plon jesiennych, wspaniałych pomidorków: http://twins-pot.blogspot.com/2014/10/kolory-jesieni-pomidorki-suszone-w.html
Wysuszone pomidorki przechowuję w słoiku w lodówce lub zalewam oliwą z przyprawami. Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz