niedziela, 9 listopada 2014

Gulasz z wołowiny z kaszą kuskus

 
 

 

Wystarczy mała porcja mięsa dobrej jakości, żeby potrawa nabrała charakteru :) Wystarczy mała porcja mięsa, żeby obiad był pyszny. Nasz dzisiejszy obiad powstał z ... kawałka wołowiny, który w połączeniu z kaszą kuskus i niecodzienną surówką, okazał się rewelacyjny :) Do surówki podałam sos jogurtowo-majonezowy z nutą czosnku.

wołowina ( kawałek ok. 40 dkg.)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, ostra papryka
1 łyżeczka mąki
1 szkl. bulionu warzywnego
kasza kuskus (przygotowana w/g przepisu na opakowaniu)

Mięso pokroić w kostkę. Doprawić czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na ok. 30 min. Rozgrzać patelnię. Wlać olej. Mięso oprószyć mąką. Kawałki mięsa obsmażyć na patelni na rumiano. Dodać pokrojona cebulę i też zrumienić. Na patelnię wlać bulion. Przykryć patelnię pokrywką. Zmniejszyć gaz. Gotować, aż sos się zredukuje i będzie aromatyczny i ciemny. Gulasz podawać z kaszą kuskus i surówką z nuta owocową. Przepis na tę surówkę podaję tutaj http://twins-pot.blogspot.com/2014/11/surowka-z-kapusty-pekinskiej-winogron-i.html. Smacznego
  




Do mięsa, które jest mocno doprawione pasuje surówka z kapusty pekińskiej, winogron i mandarynek

2 komentarze:

  1. mniam wygląda smakowicie :) zapraszam do siebie w odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń