poniedziałek, 24 listopada 2014

Piernik ziemniaczany - smakołyk bez glutenu. Przepis na życzenie




Kilka tygodni temu podjęłam wyzwanie! I stało się! Będę pisać o sprawach dotyczących zdrowia. Będę dzielić się moim doświadczeniem. Będę publikować przepisy mojego autorstwa. Z radością i zapałem podchodzę do tego zadania. Podaję przepis na piernik, który znajdzie się w pierwszej publikacji. Jest to przepis dedykowany osobom na diecie bezglutenowej. Jest jednak tak smakowity i zdrowy, że polecam go wszystkim łasuchom bez wyjątku :)


  • 500g. ziemniaków (ugotowanych i rozgniecionych)
  • 300g. ( 2 szkl.) mąki kukurydzianej
  • 100g (1/2 szkl.) cukru trzcinowego
  • 8 łyżek miodu
  • 100g. masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki proszku karobu ( zamiennik kakao)

  • polewa karobowa i migdały do dekoracji

Do miski wsypać mąkę, przyprawę do piernika, karob, sodę i cukier. Wymieszać suche składniki . Dodać gotowane, rozgniecione ziemniaki (najlepiej gdy są jeszcze ciepłe). Wlać mleko i miód. Wbić jajka. Wszystkie składniki wyrobić mikserem lub dłonią. Ciasto jest przyjemnie miękkie i gładkie. Odstawić na ok. 20 minut. W tym czasie przygotować foremkę do pieczenia piernika. Wysmarować ją  masłem i wysypać mąką kukurydzianą. Można też blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić w foremce. Gotowe można polać polewą czekoladową domowej roboty ( zamiast kakao użyć proszku karobu) i posypać migdałami. Na zdrowie!

Zapomniałam podać optymalną wielkość blaszki dla tego wypieku:) Dziękuję za zwrócenie uwagi. Wzięłam formę o wymiarach 35x22cm. Piernik po upieczeniu ma wysokość ok. 5-6 cm.
Pytanie, czy czuć w tym wypieku ziemniaki? Absolutnie nie czuć :) Ciasto jest delikatne, wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Pomysł na dodanie ziemniaków przeniosłam z ciast chlebowych. Poza tym jest to przepis dla osób na diecie bezglutenowej, gdzie ziemniaki są uwzględniane w żywieniu :)




7 komentarzy:

  1. jakie są wymiary formy? i czuć w tym ciescie ziemniaki? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki nie są wyczuwalne. Ciasto jest wilgotne dzięki nim i długo świeże. Gotowane ziemniaki zawsze dodaję do masy chlebowej i stad ten pomysł :) Foremka ma wymiary 35x22cm.
      Pozdrawiam D.

      Usuń
  2. bardzo ciekawy przepis :) nietypowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę czekac na kolejne ciekawe i przydatne wpisy

    OdpowiedzUsuń