niedziela, 9 listopada 2014

Surówka z kapusty pekińskiej, winogron i mandarynek - idealna do dań obiadowych


Jesień, to pora na surówki na bazie kapusty pekińskiej. Kapusta ta zawiera dużo witamin i minerałów. Jest delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Dla osób, które po zwykłej kapuście czują się "ciężko" jest wręcz polecana :) Surówka z kapusty pekińskiej idealnie wpisuje się w menu obiadowe :) Może też być samodzielną, pełnowartościową przekąską w ciagu dnia. Polecam.

1/2 małej kapusty pekińskiej
1 marchew
1 czerwona cebula
4 mandarynki
kilka zielonych winogron
rodzynki ( ewentualnie)
zielona pietruszka
kolorowy, mielony pieprz

Kapustę, cebulę pokroić w piórka. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Owoce winogron przeciąć na połówki. Wszystkie składniki ułożyć dekoracyjnie w salaterce. Udekorować listkami pietruszki i ewentualnie rodzynkami. Podawać z sosem jogurtowo - majonezowym.
Na sos: 200ml. naturalnego jogurtu, 1 łyżka majonezu, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku. Zmiksować. Smacznego

1 komentarz: