środa, 31 grudnia 2014

Aksamit z rubinami - Zupa krem z pasternaku z granatem


Święta obfitujące w smakołyki już minęły... Jeszcze dzisiaj większość z nas będzie się bawić przy suto zastawionych stołach. A w Nowym Roku pora na odpoczynek po kulinarnych szaleństwach!!! Przygotowałam zupę z pasternaku. Aksamitną. Kremową. Naturalnie słodką. Zupę, która oczyści i odświeży. Jest lekka a jednocześnie sycąca. Gwarantowany sukces kulinarny. Pod warunkiem, że uda się wam kupić pasternak. Ja mam jeszcze kilka korzeni z własnej działki. Pasternak jest podobny do pietruszki, tylko jego korzeń jest duuużo większy :) Poza tym smakuje i pachnie też pietruszkowo :) Jest jednak delikatniejszy, a po zmiksowaniu daje idealnie gładki krem.
Przepis na zupę jest bardzo prosty. Warzywa obrać, umyć i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą ( 2-3 cm. ponad warzywa). Gotować do miękkości ( ok. 30 min.) Zupę zmiksować. Dodać masło i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać. Posypać kuleczkami owocu granatu. udekorować zieloną pietruszką. Smacznego.

Składniki:
  • 1 korzeń pasternaku
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała marchew
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • 1/2 owocu granatu

1 komentarz: