niedziela, 14 grudnia 2014

Ciasteczka kurkumowe z czarnuszką. Prezenty gwiazdkowe - propozycja 1




Ostatnio bardzo często używam w kuchni nasion czarnuszki. Kontrastowe, ciemne punkciki w potrawach i wypiekach nadają charakteru i pewnej pikanterii. Mają zdecydowany, chociaż nie dominujący smak. Lekko ostry, pieprzowy, aromatyczny. Nasiona czarnuszki są bardzo zdrowe. wspomagają trawienie, regulują pracę wątroby i odtruwają organizm. Pomagają w leczeniu alergii. Regulują poziom cukru we krwi, wiec są polecane dla diabetyków. Mają też działanie przeciwnowotworowe. Idealne jako dodatek do wypieków na Święta. Nie zaszkodzi nam wtedy zbytnie łasuchowanie. Ciasteczka z dodatkiem kurkumy ( która też ma lecznicze działanie) i czarnuszką na pewno będą Waszymi smakołykami nie tylko na Święta. Ja upiekłam je z myślą o podarowaniu komuś w prezencie... Ładnie zapakowane, powędrują do bliskiej mi osoby... Smacznego :)

 
  • 50 dkg. mąki pszennej typ 650
  • 10 dkg. masła
  • 10 dkg. cukru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki nasion czarnuszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mąka do podsypywania

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min.1 godzinę. Podzielić ciasto na kilka części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na cienki placek. Wycinać szklanką kółka. Środki kółek wyciąć małą okrągłą foremką. Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blaszce lub blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Piec w 180o C przez ok. 20 min. do uzyskania złotego koloru. Z podanych wyżej składników upiekłam 4 blachy po 16 ciastek. Są fantastyczne! Smakowite i bardzo zdrowe. Polecam!


Słodki Prezent


1 komentarz:

  1. Hej, bardzo śliczne są te ciasteczka! :) Bardzo radosne i przy okazji świąteczne, faktycznie fajny pomysł na prezent. Przy okazji mogą być dobrą zabawą dla całej rodziny, jeżeli lubi wspólne kucharzenie. <3

    OdpowiedzUsuń