poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciasto buraczane - smakołyk bez glutenu. Przepis na życzenie



Witaj grudniu! Święta zbliżają się dużymi krokami... więc czas pomyśleć o tym, co pojawi się na świątecznym stole. Warto wcześniej zaplanować, akie potrawy ugotujemy i pod tym kątem zrobić listę zakupów. Ja w tym roku stawiam na potrawy proste i jednocześnie szybkie w przygotowaniu. Potrawy z łatwo dostępnych, Smakowite i  zdrowe :) Dzisiaj proponuję Wam spróbowanie ciasta z dodatkiem buraków i imbiru. Na bazie mąki jaglanej. Do dekoracji ciasta użyłam bitej śmietany i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jednak wystarczy ciasto posypać cukrem pudrem i też będzie wspaniałe. "Buraczkowiec" jest wilgotny i delikatny w smaku. Długo zachowuje świeżość. Można go upiec kilka dni przed Świętami. Przepis wypróbowany. Piekłam to ciasto kilka razy. Smakowało nam bardzo. Polecam :) Przepis ten, mojego autorstwa znajdzie się w grudniowej publikacji o której pisałam w poprzednim poście. 


  • 200g. mąki jaglanej
  • 200g. ugotowanych, drobno tartych buraczków
  • 4 jajka
  • 100 g. cukru brązowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki świeżego tartego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100ml. oleju
  • 2 łyżki proszku karobu ( zamiennik kakao)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli do ubijania białek
  • do dekoracji: bita śmietana i skórka kandyzowana pomarańczowa lub cukier puder do posypania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli, aż piana będzie sztywna. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na kogel- mogel. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej na zmianę. Ucierać. Na koniec dodać karob, sok z pomarańczy, imbir  i utarte buraczki. Wszystkie składniki połączyć. Potem do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Wymieszać łopatką. Ciasto powinno być puszyste. Ciasto przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej np. kaszka kukurydzianą. Piec ok. 40 min. w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu ciasto udekorować bitą śmietaną i posypać kandyzowaną skórka pomarańczową. Można jeść na zdrowie :) Smacznego!




8 komentarzy:

  1. świetny przepis na ciacho!

    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie wymiary blachy? buraki są wyczuwalne? pozdr :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć buraków w tym cieście. Pachnie imbirem i pomarańczą. Blaszka keksowa 25-30 x 12-15 cm.

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis ,Chyba się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe ciasto, pięknie musiało pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. upieklabym ale jak to smakuje>\?\\

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczne, czekoladowo - pomarańczowe. Nie czuć buraka :) Polecam

      Usuń