wtorek, 23 grudnia 2014

Cukinie faszerowane

 
 
Bardzo często łapię się na tym, że nie mogę sobie odmówić kupienia... warzyw. Bo wyglądają tak kusząco i są po prostu piękne :) Tak było w przypadku tych uroczych, jędrnych, okrągłych cukinii.  Nie miałam czasu, żeby je od razu przygotować, więc na kilka dni trafiły do chłodziarki. Ale co się odwlecze... :) Przyszła pora na te zielone piękności. Ugotowałam ryż i połączyłam go z mielonym mięsem. Dodałam dużo czosnku, pieprz, sól, cebulę i zioła. Odcięłam wierzchy cukinii. Wydrążyłam łyżeczką miąższ ze środka każdej cukinii. ( miąższ potem zużyłam do zupy:) Farsz mięsno-ryżowy włożyłam do cukinii. Każdą ślicznotkę przykryłam zieloną czapeczką. Ułożyłam cukinie w naczyniu żaroodpornym. Zalałam gęstym sosem pomidorowym. Naczynie przykryłam pokrywką. Piekłam 1 godzinę w 190oC. Przed końcem pieczenia można posypać potrawę  tartym żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Bez sera są też pyszne! Moja rodzina była zachwycona :) Polecam. 
 
 
składniki:
  • 4 cukinie okrągłe
  • 40 dkg. mielonego mięsa
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 jajko ( można pominąć)
  • sól, pieprz
  • 1 pokrojona drobno cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła suszone, papryka czerwona w proszku
  • zielona pietruszka
  • 500ml. sosu pomidorowego 
 

 
 


 

1 komentarz:

  1. PIĘKNIE PODANE !
    ZDROWYCH ,POGODNYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT

    OdpowiedzUsuń