niedziela, 28 grudnia 2014

Czerwona kapusta na słodko-kwaśno




Czerwona kapusta ugotowana z dodatkiem soku cytrynowego, soli i cukru. Sałatkę wzbogacają orzechy włoskie i rodzynki. Doprawiona jest octem balsamicznym i oliwą. Smaczna, zdrowa i kolorowa :) Kapustę przygotowuję wcześniej i wkładam do słoika. Przed podaniem odsączam z zalewy. Doprawiam i mieszam z dodatkami. Prezentuje się wspaniale. Jest wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych. Polecam.
1 mała kapusta czerwona (ok.1 kg.) poszatkowana
1l. wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny lub kwas cytrynowy
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liśc laurowy

Wodę zagotować z przyprawami. Włożyć pokrojoną kapustę. Gotować ok 20 min na małym gazie. Kapustę przełożyć do słoików i zalać wodą, w której sie gotowała. Postawić w chłodnym miejscu. Przed podaniem odsączyc z zalewy. Doprawić oliwą i octem balsamicznym. Połaczyć z orzechami i rodzynkami. Smacznego
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz