piątek, 26 grudnia 2014

Delicjowiec - Tort śmietankowo mandarynkowy



Za oknem biały puch! Cudownie. Jasno. I dopiero teraz świątecznie... Niestety, bez śniegu nie ma klimatu.
Więc cieszmy się Świętami, bo jeszcze trwają :) W ostatnich dniach byłam bardzo zajęta, jak pewnie większość z Was... Przygotowania kulinarne zajęły mi cały czas. Na spokojne zrobienie zdjęć go nie starczało. Na pisanie bloga też nie. Teraz w spokoju mogę trochę nadrobić zaległości. Pochwalę się przepisem na świateczny tort. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wygląda okazale i jest rewelacyjny w smaku. Pomysł powstał już dawno. Brakowalo mi tylko okazji na jego wykonanie. Ale Święta to czas wyjatkowy. Warto wypróbować nowe pomysły i upiec coś innego niz zwykle. Składniki tego ciasta idealnie pasują do zimowej, świątecznej atmosfery. Smak mlecznej czekolady i mandarynek... 
Mój przepis na rewelacyjny biszkopt, który zawsze się udaje, jest w tym poście:


składniki:
biszkopt- 2 blaty
300 ml. śmietanki tortowej  (30%-36%)
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki mandarynkowe ( lub pomarańczowe)
2 łyżki żelatyny
2 op. delicji pomarańczowych
1 szkl. gorącej wody ( do żelatyny i 1 galaretki do pianki)
2 szkl. gorącej wody do 1 galaretki ( na wierzch)
1/2 tabliczki mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietanki ( do posmarowania wierzchu ciasta)

Galaretkę i żelatynę zalać gorącą wodą. Mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić. Poczekać aż zacznie tężeć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną, gęstniejącą  galaretkę. Delikatnie połączyć ze śmietaną. Biszkopt włozyć do tortownicy, w której był pieczony, lub otoczyć obręczą do tortow. Połowę masy wyłozyć na blat biszkoptu. Na piance ułożyć delicje, biszkopcikiem do dołu. Posmarować resztą pianki. Przykryć drugim biszkoptem. Czekoladę roztopić w rondelku lub na małej patelni z dodatkiem słodkiej śmietanki. Nie musicie tego robić w tzw. kąpieli wodnej :) Wystarczy delikatnie podgrzewać i mieszać czekoladę, żeby się nie przypaliła. Zawsze tak robię i uważam że jest to najprostszy sposób. Roztopioną czekoladą smaruję wierzch tortu za pomoca pędzelka. Można też wylać czekoladę na biszkopt i rozsmarować łyżką. Wierzch ciasta ozdobić cząstkami mandarynek ( przykleją się do czekolady). A gdy czekolada zastygnie, ciasto zalewam galaretką (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu). Tort powinien postać w chłodnym miejscu minimum 12 godzin. Smacznego!





2 komentarze: