sobota, 27 grudnia 2014

Powtórka z babki... Cytrynowo kokosowa babka z czekoladą


 
Po fascynacji bezglutenową babką cytrynowo - kokosową przyszła pora na powtórkę. Jest to jeden z moich świątecznych wypieków, który długo zachowuje świeżość. Tym razem upiekłam babkę z dodatkiem mlecznej czekolady. Jej cytrynowy smak idealnie łączy się ze smakiem kokosa i czekolady. Dodatek mąki kukurydzianej nadaje babce pulchnej i jednocześnie zwartej struktury.
Przepis na babkę bezglutenową jest tutaj:

Składniki:
 
1 szkl. mąki kukurydzianej
1 szkl. mąki pszennej typ 650
4 jajka
1/2 szkl. cukru brązowego trzcinowego
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
3-4 łyżki słodkiej śmietanki
szczypta soli
100g.masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
4 łyżki kokosa ( wiórki)
1 szkl. mleka
do dekoracji: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady, 2 łyżki słodkiej śmietanki, kokos (wiórki) 

 
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z odrobiną soli. W połowie czasu ubijania dodać cukier puder. Piana powinna być gęsta :) Żółtka utrzeć z brązowym cukrem na kogel - mogel. Mleko lekko zagrzać i rozpuścić w nim masło. Do utartych żółtek dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewać mleko z masłem. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i wiórki kokosa. Do gotowej masy delikatnie, łyżką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę. Ciasto przełożyć do foremki ( wysmarowanej masłem  i wysypanej mąką ). Wlewac na zmiane po kilka łyżek ciasta ciemnego i jasnego. Piec ok.45 min w 180 o C. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjąć babkę na talerz. Po całkowitym wystygnięciu babkę posmarować czekoladą i posypać kokosem. Smacznego



1 komentarz: