niedziela, 21 grudnia 2014

Świąteczny pasztet i dżem borówkowy




Jeśli pasztet piekę na Święta, to musi on być w klimacie światecznym. Musi pachnieć Świętami... :) Jałowiec, imbir, kolendra, rozmaryn, majeranek... a do pasztetu koniecznie trzeba podać borówkę lub żurawinę. Dżem można kupić gotowy, lub przynieść słoik z piwnicy, produkt własnoręcznie przygotowany :) Bawię się gałązkami rozmarynu. Łaczę go z małymi bombkami. Wygląda cudownie i pachnie tak... magicznie. Rozmaryn ocalał, uszedł z życiem mimo mroźnych dni. Cały czas jest zielony i rośnie w donicy na balkonie. W piekarniku już pasztet Świąteczny :) Pachnie fantastycznie! Po upieczeniu można go zamrozić lub zapakować próżniowo. Wprawdzie do Świąt jeszcze kilka dni, ale oszczędzę przez  to trochę czasu. Nie będę musiała wszystkiego przygotowywać w ostatnim dniu.


500g. mięsa wieprzowego (łopatka, biodrówka)
500g wątroby wieprzowej ( ew. wątróbki drobiowe)
2 małe jajka
1 bułka kajzerka ( namoczona w mleku)
sól
tłuczone nasiona: ziele angielskie, jałowiec, gorczyca
przyprawy: rozmaryn, imbir, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki, 1 pietruszka
na wywar: woda, 2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

dodatki : dżem borówkowy

Trzeba przygotować 2 garnki. Wlać wodę i dodac przyprawy. W jednym garnku ugotujemy mieso,w drugim watrobę. Mięso gotujemy ok.1 godziny. Wątrobę wystarczy gotować 15-20 minut. Mieso i watrobę po ugotowaniu wyjąć z wywaru, ostudzić. Pokroić na kawałki do zmielenia. Przepuścić przez maszynkę do mięsa ugotowaną włoszczyznę, wieprzowinę i wątrobę razem z cebulą, czosnkiem i bułką namoczona w mleku. Do masy dodać jajka. Dosypać przyprawy, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę na pasztet. Przygotować formę do pieczenia. Włożyć masę miesną. Piec 1 godzinę w 180oC. Pasztet wystudzić w foremce. Gotowy pasztet kroić w plastry. Podawać z borówką lub żurawiną. Smacznych doznań świątecznych :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz