wtorek, 27 stycznia 2015

Kasza gryczana z warzywami

 
 
Kasza gryczana z warzywami to więcej niż sama kasza :) Bardzo zyskuje na smaku. Poza tym jest kolorowa, czyli bardziej atrakcyjna dla dzieci. Uważam że może stanowić nawet samodzielne małe danie. Kaszę gotuję jak zwykle na sypko. Musi to być kasza "luzem". Nigdy nie kupuję i nie gotuję  kaszy w torebkach foliowych. Niezależnie ile weźmiecie kaszy, zawsze zalejcie ją wodą na 2 palce powyżej jej warstwy. Wodę trzeba lekko posolić i dodać trochę oleju. Kaszę trzeba gotować na małym gazie do momentu, aż wchłonie całą wodę ( pojawią się małe bulgoczące dołeczki na powierzchni kaszy). Potem trzeba garnek wyłączyć, przykryć pokrywką. Przykryć kocykiem lub zostawić w ciepłym miejscu. Kasza "dojdzie" i będzie pyszna i sypka. Taką kaszę mieszam w dowolnych proporcjach z podsmażonymi na patelni warzywami ( marchew, pietruszka, seler, por). Podaję do obiadu lub jako samodzielne danie. Tutaj propozycja podania: http://twins-pot.blogspot.com/2015/01/propozycja-obiadowa-jajko-sadzone-w.html
Pysznie smakuje np. z maślanką.
 

1 komentarz: