wtorek, 6 stycznia 2015

Zupa jabłkowo- marchewkowa


Codziennie  korzystam z warzyw i owoców, tych najbardziej popularnych, lokalnych. Marchew, burak, kapusta, ziemniaki, cebula, kiszone ogórki... Jabłka, gruszki, suszone śliwki i orzechy... Pomidorów nie kupuję zimą i wiosną i staram się ich nie jeść poza domem ( dania restauracyjne). Zresztą na pomidory kupione mam "długie zęby" :) Bo jestem pożeraczką pomidorów z własnej uprawy. Oczywiście zimą, jesteśmy kuszeni owocami importowanymi. Brakuje nam smaków i kolorów na talerzu.  Kupujemy pomarańcze, mandarynki, winogrona,cytryny, kiwi, granaty, avocado, melony... Długo można wymieniać :) Wybór jest ogromny! I te zagraniczne owoce w porównaniu do naszych jabłek czy gruszek, wydają się piękniejsze, lepsze. Staram się jednak, zeby nie dominowały w moim jadłospisie. Raczej niech wystąpią jako dodatek, element uzupełniający nasze pożywienie. Zimą często gotuję zupy warzywne. Na bazie marchwi, ziemniaka, pietruszki... tego, co jest pod ręką. Polecam dzisiejszą zupę z nutą jabłek. Jest wspaniała. Dla dzieci i dla dorosłych. Spróbujcie. Polecam :)


2 korzenie marchwi
1 korzeń pietruszki
2 duże jabłka
2 łodygi selera naciowego
1/2 strąka papryki ( można pominąć)
1 l. wody
sól, pieprz
2 łyżki masła

Warzywa umyć. Marchew i pietruszkę obrać. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne ( nie obierać ze skórki) Wszystkie składniki pokroić. Zalać w garnku wodą. Gotować ok 20 minut. Zmiksować. Dodać przyprawy i masło. Przed podaniem mocno podgrzać. Smacznego

3 komentarze: