sobota, 24 stycznia 2015

Zupa szczawiowa z kaszą



Zupa ta, smakuje tak domowo, że będziecie mile zaskoczeni :) Jest wyraźnie szczawiowa, ale jednocześnie delikatna w smaku, dzięki dodatkowi kaszy. Ugotowanie jej nie zajmuje dużo czasu. Zwłaszcza gdy użyjemy gotowych składników takich jak rosół ( pozostały z wczorajszego obiadu), mrożony lub pasteryzowany szczaw, kaszę kuskus. Babcia gotowała wywar z warzywami i kaszą jęczmienną, żeby otrzymać bardziej zawiesistą bazę niż sam rosół. Ja użyłam kaszy kuskus, którą dodaję do gorącej zupy na 10 min. przed jedzeniem. Efekt podobny - zupa jest zawiesista i sycąca. Do zupy należy dodać śmietanę, jogurt lub jajko.

Niestety, ta zupa nie jest polecana dla wszystkich. Zawarty w szczawiu kwas szczawiowy ( dokładnie szczawian potasu jednowodny), wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Szczaw nie jest wyjątkiem, bo rabarbar, szpinak, botwina, buraki, herbata, czekolada, kawa tez zawierają kwas szczawiowy. Kwas szczawiowy jest substancją  utrudniającą przyswajanie  wapnia. Przy zbyt niskiej podaży wapnia w diecie może to spowodować wypłukiwanie wapnia z kości, a także powstanie kamicy nerkowej. Dlatego powinniśmy łączyć produkty zawierające kwas szczawiowy z nabiałem (kefir, jogurt, maślanka, zsiadłe mleko, twarożki, sery). Uważajmy, gdy gotujemy dla małych dzieci i osób cierpiących na kamienie nerkowe, reumatyzm czy artretyzm. Zdrowej, dorosłej osobie na pewno nie zaszkodzi. A jedzona od czasu do czasu wzbogaci nasze menu. Niewątpliwie jest oryginalna w smaku i pobudza apetyt : )
  • 1,5 l rosołu
  • warzywa jak do rosołu: marchew, pietruszka, seler, por
  • 200-250 ml. szczawiu mrożonego lub ze słoika
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • śmietana, jajko na twardo
  • zielona pietruszka

4 komentarze: